Șapte lei pentru un leu. Și ce mai poți păți la Poștă.

IMG_8345De câteva ori pe an, orice om sănătos tun e foarte aproape de moarte. Se întâmplă atunci când merge la poștă (la Poșta Română, jucăușilor). Riscul de atac cerebral este total.

Spre nefericirea mea cunosc si eu, de la o poștă, anumite cazuri.

Mai adineauri am trăit unul, având de ridicat un colet de la oficiul Plumbuita. Am stat 45 minute la coadă, ca să fie bine să nu fie rău. Am plecat într-un final cu coletul în mână dar plumbuit în pipotă… și cu o poză, pe care o arăt mai târziu.

Mai acu o lună am fost la Poșta de pe Unirii, oficiu mare, o simfonie de imprimante ceaușiste ce printează pe hârtie tip (de-aia perforată în laterale). Și scârțâie pe sinapsele cortexului pregătindu-l de explozie. Cozile binecunoscute sunt la locul lor. Iar declanșatorul e apăsat de vreo înjurătură, un careva ce se bagă în față, căci acolo e mereu plin și cu odorizant sudoripar. Și, precum Tăricelu, Giovănelu, ce se bagă în față pe la diverse ghișee ca să fenteze coada, la fel fac și rândașii români fără bun simț și cu grăsime de gâscă pe pene, nu cumva să le ajungă civilizația la piele.

Dar cea mai tare experiență cu poșta am pățit-o acum câteva luni, în Focșani. „Ce mama naibii căutai la poștă în Focșani?” Buna întrebare. Pe 1 aprilie avui ceva drum prin Moldova. Am fost radaro-jăpcuit cu o viteză fictivă, pe o porțiune de drum cu limitare fictivă (nu există indicator cu limitarea respectivă). Nu a fost păcăleala de 1 aprilie cum am crezut inițial, ba chiar au mai oprit 3 mașini lângă mine cam cu aceeași viteză, etc. Fishy rău, așa că se impunea să fac contestație.

Și iată-mă la Judecătoria Focșani. Totul clar, elegant, până la “trebuie să achitați taxa de timbru judiciar în valoare de 1 leu. La Poștă”… Fuck, fuck, fuuuucccckkkkk! Vedeam luntrașul din Purgatoriu cum mă preia și nici nu aveam doi zloți să-i dau (că unul mi-l lua poșta din start).

Ok, respir adânc, îmi fac curaj și fug, la propriu, spre oficiul poștal nr. 1 Focșani. Intru și-mi vine să ies. Dar stau. Observ obiceiurile locului, îmi dau seama repede care e structura de forță a oficiului. Diriginta e miezul (evident) iar al doilea în ierarhie este….paznicul.

Diriga ținea biroul deschis (uite mă că politica ușilor deschise e la modă și la stat nu doar în corporațiile din Pipera). Doar un ficus gălbejit îi flanca oleacă ușa, să nu intre din greșeală vreun gherțoi.  Ieșea odată la zece minute (pe ceas) făcând un tur al filialei, mângâindu-si părul vopsit în albastru, cu coc de cucoana de județ, scanând cu o privire ezoterică gloata de codași.

Paznicul era cel ce organiza gloata. Stai acolo, șezi dincolo, nu mârâi, etc… După vreo jum oră de stat la coadă, ajung și cer taxa judiciară de 1 leu. Îmi dă timbrul de mai jos, fug înapoi (fericit că sunt viu) la judecătorie. Acolo, ghinion, timbrul judiciar nu e valabil. Tre să aduc o chitanță care să ateste că am plătit leul în contul primariei de domiciliu…(!!!)…  Luntrașule, vin de mă ia! Sunt gata, a doua experiență la poștă mă va eutanasia.

M-am întors, am mai stat juma de oră. În fața mea văd pe unul în sacou și cămașă. Wtf? Băi, nu poate fi cineva mai bine îmbrăcat ca diriginta de poștă! Ne-am înțeles din priviri, am povestit pe scurt; omul era fix în aceeași situație cu a mea și venise din București fix pt aceeași japca de radar din 1 aprilie (îmi pare rău că nu i-am cerut nr de telefon, dar se grăbea, ca și mine, să fugă la tribunal ca să prindă deschis la grefierul șef). Ajung în față, am onoarea să completez nșpe formulare și să plătesc leul.

Aflu că pentru a plăti taxa de un leu, trebuie să achit și 5 lei comisionul poștei… Să fie primit, ia de-aici fără număr, doar sa scap cu viață. Și uite așa am plătit șapte lei pentru un leu… (1 leu taxa + 5 comision poștă + 1 leu timbrul luat ca „amintire”). IMG_8390

P.S. Poza promisă de la Plumbuita. Un astfel de panou se găsește în orice oficiu. „Cărți poștale” prăfuite ce decorează un perete cu o lavabilă tristă. Am întrebat-o pe doamna de-acolo câte felicitări vinde pe lună. „Cam una la doua luni”.. Good. La așa vânzare se justifică să ții panoul groazei. Cred că e parte din planul de înnebunire a clienților.

IMG_9603

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s