„Aforismele” unui taximetrist de tură pe 1 decembrie – România mai are șanse

Cu niște coaste plutind în bere pornesc spre casă, prin ploaie, căutând un taxi. Urc la un nene vorbăreț și savurez (captiv) opinia dumnealui vizavi de peisajul din această noapte de sărbătoare a românilor.

Transpun mai jos, needitat, fix cuvintele lui nenea taximetristul (simpatic de altfel), scrise calde la sosire, ca să nu le uit până mâine. De ce? Că sunt și oarecum tragi-comice, dar cred că au și ceva în plus – morala de la sfârșit.

Iată ce zise omul:

„Ați văzut cum a prostit iară ăștia lumea?…a aprins beculețe, fasole, muzică și gata…a adus 50 de autocare dân afară… și de mâine face târg și la Piața Victoriei să nu mai poa să protesteze ăștia din București… Da’ de ce nu face târg la piață la Ferentari? Că e goală și loc gârlă. Să li se fure taraba cu tot cu vânzător.

Ați auzit noua dumă? Ăștia vrea să-și dea girofare…păi ce, să stea ei în traficul ăsta infernabil, ca noi, proștii de rând?!?

Doamna firea n-a mai ieșit să aprindă beculețele… auzi ce zice, că e aglomerat traficul din cauza la ăștia de vine cu mașinile din provincie în tranzit… da’ ce fa, tu nu vii din Ilfov?

Uite ce e pe Magheru, au ieșit toți cu plăpândele la beculețe si li se pare frumos, nu știe că io dacă fac două curse p-acolo îmi iese ochii ca la melc.. E frumos, dar asa-ți bate luminile alea în ochi… De la Inter încolo zici că e sorcovă. Dacă nu știi unde e semafoarele sigur treci pe roșu că nu le vezi…

La Obor a venit una cu cratița să ia fasole. Femeie în toată firea… Să ia și acasă că era 1 leu kilu… Domle, dacă era bărbați d-ăștia fără casă, boschetari cum le zicem noi, înțelegeam… sau vreo d-asta tânără cu unghiili fumegi, înțelegeam… dar era femeie serioasă. Pune fa mâna și fă-ți o fasoală. Da’ așa e lumea la noi, stă la asistă… Adevărul e că și mie nu pot să zic că nu mi-ar conveni câteodată să-mi dea asistat social d’ăla.

Și nu mai merge domle lumea cu colinda. La mine aici, în peninsula asta (i.e. rău famatul cartier Ostrov, o limbă de pământ ce intră pe lac la Fundeni), noi suntem toți neamuri între noi. Și nepotimiu de 4 ani jumate, i-am zis să ducă cu colindu la neamuri, și zice că ce, el e cerșetor?… Stă mereu pe tabletă și telefon. Pă vremea mea ne bătea părinții să intrăm în casă, acu tre să bați copiii să iasă din casă.

Înainte tăia lumea porci. Acu nu mai taie nimeni. Păi anu trecut a făcut nevastă-mea sarmale, cârnați… și vine fimea și zice, “da’ câte calorii are astea?” Păi fă tu mă-ntrebi de calorii, pleacă fă la kafeceu…

Domle, ce fac ăștia de la putere…vin vremuri grele, credeți-mă ce vă spun… nu pentru mine, că am 64 de ani, da’ e păcat de copii, nepoți…”

Care e morala? Dacă și un nene taximetrist, sexagenar, trăit în Ostrov și neîntâlnit cu gramatica, își dă seama că unii „umblă cu maimuța”, atunci semne bune anul are… Se-nfundă drumul șobolanilor, dacă și „talpa țării” înțelege și nu mai e păcalită de diversiuni cu miros de fasole.

taxi-1598104_960_720

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s